Στο γοητευτικό ταξίδι μου με το περιοδικό «Ποντιακή Λύρα» από το 1982 μέχρι και το 1999, ως εκδότης και διευθυντής, συνάντησα και γνώρισα πολλού αξιόλογους ανθρώπους, πνευματικούς, οργανωτικούς, χορηγούς, συμπαραστάτες, άλλοι με προσπέρασαν, άλλοι όμως στάθηκαν δίπλα μου και χάρηκα πολύ γι’ αυτό.
Ανάμεσα σ’ αυτούς που στάθηκαν δίπλα μου εξέχουσα θέση κατέχει ο Γιώργος Τσαλουχίδης. Τον κράτησα μέσα μου γιατί σε δύσκολες στιγμές για την «Ποντιακή Λύρα» με έπιασε και μου είπε: «Τάσο, μη φοβάσαι, εγώ είμαι κοντά σου. Την Π. Λ. Θα την εκδίδουμε με δικά μου έξοδα». Για την ιστορία αναφέρω ότι υπήρξε πλήρης χορηγός της έκδοσης της Π. Λ. Των τευχών, 67 έως και 71. Το τελευταίο τεύχος (71) είχε 160 σελίδες, σχεδόν βιβλίο. Αν και το Δεκέμβριο του 1999 με δική μου απόφαση σταμάτησα τη δημοσιογραφική μου δραστηριότητα, πάντοτε αισθανόμουν ευγνωμοσύνη για το Γιώργο Τσαλουχίδη, για το μεγαλείο της ψυχής του και θα ήθελα να γράψω λίγα ευχαριστήρια λόγια για το συμπατριώτη μου, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης», τον ευγενή Πόντιο, τον ανιδιοτελή, τον λόγιο.
Ο Γιώργος Τσαλουχίδης, όταν τον Αύγουστο του 1996 ανέλαβε Πρόεδρος της Π.Ε.Π.Α. «Αλέξανδρος Υψηλάνης», ανασκουμπώθηκε και παρόλο που ήταν άνθρωπος των αιθέρων, κολύμπησε στα βαθιά στο ταξίδι που ξεκίνησε με την Αργώ του, για μια νέα αργοναυτική εκστρατεία συνεπικουρούμενος από τους υπόλοιπους συναδέλφους του. Ένας σύγχρονος Οδυσσέας, που γυρίζει όλα τα μήκη και τα πλάτη της υδρογείου αναζητώντας το μύθο και την πραγματικότητα και γιατί όχι, την Ιθάκη του (τον Πόντο). Βαδίζει παράλληλα με την ιστορία, γράφοντας με τον δικό του τρόπο τις δικές του σελίδες ιστορίας μέσα από το πέρασμα των βημάτων των Ελλήνων του Πόντου από τη γη του μαρτυρίου στη Ρωσία, Ουκρανία, Κριμαία, Γεωργία, Αρμενία, Ρουμανία, Αλβανία, Τουρκία, Αυστραλία, Καναδά, Αμερική, Ιαπωνία, κ.α.
Ολημερίς σκέπτεται, τρέχει, αγωνίζεται, σε Υπουργεία, Οργανισμούς, Πρεσβείες, έχει την ικανότητα να μετατρέπει την παρορμητικότητά του σε δημιουργικό έργο επ’ ωφελεία των άλλων.
Ο Γιώργος Τσαλουχίδης δεν βλέπει τους συμπατριώτες του ως μέσο για να εξυπηρετήσει δικούς του σκοπούς, παλεύει για τα δίκια των συμπατριωτών, «κρατή την ψυν’αυ καθαρόν», είναι ακριβοδίκαιος, ενεργεί με σύνεση, είναι μια ολοκληρωμένη κοινωνική και πνευματική προσωπικότητα που αγαπάει και νοιάζεται για τους συνανθρώπους του, λάτρης της αλήθειας με πνευματικές ανησυχίες. Ο λόγος του είναι το δροσερό νερό της πηγής για ξεδίψασμα, είναι ο ίδιος ένας υγιής βλαστός του δέντρου της ζωής.
Η προσφορά του Γιώργου Τσαλουχίδη ως Πρόεδρος της Π.Ε.Π.Α.
Οδησσός Ουκρανίας
Μνημείο Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄ στην εκκλησία Αγίας Τριάδος.
Αναστήλωση και μετατροπή του οικήματος Φιλικής Εταιρείας σε μουσείο.
Προτομές των τριών ιδρυτών της Φ.Ε., Σουφά, Τσακάλωφ και Ξάνθου στον αύλειο χώρο του διατηρητέου κτιρίου.
Αναθηματική στήλη στο ελληνικό αδελφικό νεκροταφείο υπέρ των εξακοσίων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών πεσόντων στον πόλεμο του 1919.
Κίεβο Ουκρανίας
Μνημείο ηγεμόνα Κωνσταντίνου Υψηλάντη που κοσμεί, από το θέρος του 1997, την τουριστική πλατεία Πιτσέρκι Λαύρας.
Μνημείο 135 Ελλήνων σφαγιασθέντων από το άθλιο καθεστώς του Στάλιν στο Μπουγάς της Αζοφικής.
Έκδοση εφημερίδων «Ζορμπάς» και περιοδικού «Σημαία».
Προσφορά για την κατασκευή 22 ελληνικών παραδοσιακών χορευτικών φορεσιών στο συγκρότημα του Συλλόγου Ζορμπάς.
Κριμαία Ουκρανίας
30 δορυγορικές κεραίες με ισάριθμους σποκωδικοποιητές κατά μήκος των παραλιών της Κριμαίας για να παρακολουθούν ελληνικά προγράμματα οι εκεί διαβούντες Έλληνες.
Έκδοση εφημερίδας «Χερσόνησος».
Αναστήλωση μνημείων Σεβαστούπολης, Κριμαϊκού Πολέμου 1853-1856.
Ενίσχυση πολλών σχολείων της Ουκρανίας και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας σε Ρωσία, Ουκρανία και Γεωργία.
Φιλοξενία παιδιών από την Ουκρανία στις κατασκηνώσεις Ασημακοπούλου στο Καπανδρίτι με χορηγό τον φίλο του Σωκράτη Λοϊζίδη, νομικό σύμβουλο της FILMNET.
Παραχώρηση από τον Πατριάρχη Ουκρανίας πέντε εκκλησιών στην Κριμαία για την ελληνική ομογένεια με Έλληνες ιερείς.
Μεταφορά στην Κριμαία τριών καμπανών για ισάριθμα κωδωνοστάσια, προσφορά του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.
Προσφορά ειδών ρουχισμού, γραφικής ύλης και τροφίμων στη Θεολογική Ακαδημία Κιέβου.
Παραχώρηση δύο επιβατικών λεωφορείων στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Κριμαίας για τη μεταφορά των ελληνοπαίδων μαθητών στα σχολεία του.
Αποστολή εκκλησιαστικού υλικού στην ιερά Μητρόπολη Καρθαγένης της Λιβύης.
Αναστήλωση της Ιεράς μητρόπολης του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο της Αιγύπτου.
Μετά από παράκληση του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου μαζί με τους «άρχοντες των Οφφικιαλών», επισκέφθηκε και χρηματοδότησε το Ζωγράφειο Λύκειο, το Ζάππειο Λύκειο και τη Μεγάλη του Γένους Πατριαρχική Σχολή.
Ένθερμοι λόγοι του Γιώργου Τσαλουχίδη
Για τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας κ. Χριστόδουλο, αμέσως μετά την ενθρόνισή του.
Το άρθρο του με τίτλο «Τα Άγια τοις Κυσί» για τον ελληνικό δοξασμένο Πόντο, με γέμισε συγκίνηση και θαυμασμό.
Η εμπνευσμένοι λόγοι του για τον Αρχιστράτηγο Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας Δημήτριο Υψηλάντη στην επέτειο της Μάχης της Πέτρας.
Για την παναγία Σουμελά: «Είναι όλη η ιστορία του ορθόδοξου ελληνισμού του Πόντου που την παρομοίασε με την Αγία Σοφία και τον Παρθενώνα».
Για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 28ης Οκτωβρίου του 1940.
Για τον «τυφλό αεροπόρο» ύμνος στη ψυχή του.
Για τον βομβαρδισμό και το διαμελισμό της Σερβίας.
Για του ήρωες των Ιμίων.
Τα περισσότερα των ανωτέρω είναι προσωπικές δαπάνες του αγαπητού φίλου, του Γιώργου Τσαλουχίδη.
Εθνική Συνείδησις του Γιώργου Τσαλουχίδη
Με κείμενά του που καταχωρεί σε διάφορα έγκριτα περιοδικά και εφημερίδες, υπεραμύνεται της γλώσσας, της θρησκείας, για τα πάτρια εδάφη.
Λίγα λόγια δικά του, όπως τα κατέγραψα στην Π.Λ.: «Συστράτευση εύψυχη για την επίτευξη του εθνικού μας σκοπού, για τον κοινό μας αγώνα, τον αγώνα για την πατρίδα, τον αγώνα για το έθνος, τον αγώνα τον ωραίο για το γένος των Ελλήνων, τον υπέρ πάντων αγώνα...».
Η αγάπη του, μα και η αφοσίωση για την πατρίδα, εκδηλώνεται σε κάθε του ενέργεια, πάντοτε ήτανε και είναι έτοιμος να θυσιαστεί για τα γενικότερα συμφέροντα των συνελλήνων όπως θα έκανε κάθε αληθινός πατριώτης.
Ο Γιώργος Τσαλουχίδης είναι ένας ευγενής Πόντιος, ένα «λαλίστατος» μα γλυκόλογος Πόντιος, μια ηγετική φυσιογνωμία, πληθωρική. Που δεν περνάει απαρατήρητη, που στο διάβα του συμπαρασύρει και τους άλλους να προσφέρουν. Ειδικά για τους νεοπρόσφυγες ο Γιώργος Τσαλουχίδης εμπνέεται από τα καθημερινά τους προβλήματα, ανακαλύπτει τη ρίζα του προβλήματος, εκεί που οι άλλοι αγνοούν, και προβαίνει στη λύση τους αφού εισέρχεται στις κοινωνικές πτυχές των αναγκών, όπως τις βιώνουν στην καθημερινή τους ζωή, είτε στις λαϊκές, είτε στα δικαστήρια, είτε στο φτωχικό τραπέζι, όπου, γύρω του η οικογένεια προσπαθεί να χορτάσει την πείνα της.
Πρόσφατα ταξίδεψε στη μακρινή Αυστραλία, προσκεκλημένος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Αυστραλίας, όπου μίλησε για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και για τον ήρωα της Ακρόπολης Κωνσταντίνο Κουκίδη. Οι Πόντιοι της Αυστραλίας ετίμησαν τον Γιώργο Τσαλουχίδη για την προσφορά του.
Επίσης επισκέφτηκε τον Άγιον Όρος προσκλεκλημένος της Μονής Ιβήρων και για μία εβδομάδα τον ξενάγησαν στα μοναστήρια.
Ο Γιώργος Τσαλουχίδης είναι λαμπρός, χαρισματικός, οξυδερκής στο πνεύμα, ευφυής στο νου, με ανεπτυγμένο το αίσθημα του χιούμορ, τον παρομοιάζω με τον πρωτομάστορα «τι τρίχας το γεφύρ’», που για να πετύχει αυτό που είναι απαραίτητο, δεν διστάζει μπροστά σε οτιδήποτε. Κοιτάει μροστά, ρίχνοντας ματιές πίσω του, έτσι για να μην κόβει τους δεσμούς. Νλέπει μακριά, είναι γενναιόδωρος, μεγαλόψυχος, επικοινωνιακός με όλους, διατηρεί ίσες αποστάσεις με τα φτωχά σπουργίτια της ζωής, αλλά και με τους υψηλά ιστάμενους.
Αν ο Γιώργος Τσαλουχίδης ζούσε στο εξωτερικό και είχε αυτή τη δραστηριότητα, σίγουρα τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ θα είχαν να λένε για ένα ξεχωριστό Έλληνα ποντιακής καταγωγής, τόσο παθιασμένο που προσφέρει πολύ αγάπη, πολύ βοήθεια ηθική και υλική, ενώ εδώ από μία μερίδα οργανωμένων Ποντίων (ευτυχώς ολίγων) είναι παρεξηγημένος. Όπως π.χ. στη Γεωργία έχουν αναγνωρίσει την προσφορά του και τον έχουν ανακηρύξει «επίτιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου της Τιφλίδας».
Η λαμπρή καριέρα του Γιώργου Τσαλουχίδη στην Πολεμική αλλά και την Ολυμπιακή Αεροπορία είναι τα άριστα διαπιστευτήριά του.
Εγώ του εύχομαι να είναι υγιής και δημιουργικός, γεμάτος φως και μεγαλοπρέπεια σαν τα ψηλά βουνά «αμόν τα ψηλά ραχιά» και να είναι χαρούμενος με την οικογένειά του. Τον ευχαριστώ από καρδιάς για όσα καλά κάνει για το Ποντιακό στοιχείο.
«Γιωρίκα πολλά ευχαριστώ σε».