top of page

Η μικρή μου Μεγάλη Πατρίδα

Πόντος

Προέλευση και πορεία
του Ποντιακού Ελληνισμού

 

του Γεωργίου Τσαλουχίδη

 

Αρχές του 2.000 π.Χ., ένα από τα τέσσερα ελληνικά φύλα που κάνουν την εμφάνισή τους κατά καιρούς, στον τότε γνωστό ελληνικό χώρο, κατέρχεται από τα βόρεια της σημερινής ελληνικής επικράτειας. Είναι το Ιωνικό φύλο. Ακολουθούν οι Αχαιοί, οι Δωριείς και οι Αιολείς.

Για την προέλευση των Ιώνων, αλλά και για την εν συνεχεία διασπορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, παρά μόνο συγκεχυμένες απόψεις. Κατά τον ιστορικό και κορυφαίο Έλληνα γεωγράφο, από την Αμάσεια του Πόντου Στράβωνα (65 π.Χ.-23 μ.Χ.) οι Ίωνες, μετά την κάθοδο των Δωριέων, πιεζόμενοι από τους Αχαιούς καταφεύγουν από την Αττική στη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Το όνομα των Ιώνων, κατά τους αρχαίους μας προγόνους, οφείλεται στον Ίωνα, απόγονοι του οποίου και υπήρξαν. Υπάρχει η γνώμη πως Ίωνες ονομάστηκαν κατ΄ αρχήν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας αν και το ορθότερο είναι πως η Μικρά Ασία εξιωνίστηκε, δηλαδή αποικίστηκε από την Αττική και η αποικία αυτή των Ιώνων κατείχε το μέσο των παραλίων της Μικράς Ασίας. Διάφοροι ανατολικοί λαοί αποκαλούν τους Ίωνες διαφορετικά. Οι Πέρσες για παράδειγμα τους ονομάζουν Γιουνά. 

Οι ελληνικές φυλές, Ίωνες, Αχαιοί, Δωριείς, και Αιολείς δεν διαφέρουν μεταξύ τους στα φυσικά φυλετικά τους γνωρίσματα και αργότερα ούτε στα γλωσσικά, παρά μόνο στην ιστορική και πολιτική τους ζωή. Η εξήγηση είναι απλή, οι γενάρχες τους, Ίων, Αχαιός, Δώρος και Αίολος είναι στενοί συγγενείς μεταξύ τους. Οι Αθηναίοι διακρίνουν το ιθαγενές αθηναικό στοιχείο και το έπηλυ, το ξένο δηλαδή, κατά τον ιστορικό Αλικαρνασσέα Ηρόδοτο, τον επονομαζόμενο και πατέρα της ιστορίας (5ος αιώνας π.Χ.)

bottom of page