top of page

1990-2000

Το Κίεβο τίμησε τον Κωνσταντίνο Υψηλάντη

29-06-1997

 

 

Την Κυριακή 29 Ιουνίου 1997, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Κωνσταντίνου Υψηλάντη, πατέρα του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρου Υψηλάντη, στο Κίεβο της Ουκρανίας.

Στις 12 Ιουνίου 1816, σε ηλικία μόνο 56 χρόνων, πέθανε ο Κωνσταντίνος Υψηλάντης από κεραυνοβόλο αποπληξία και ενταφιάστηκε στον πρόναο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, που κτίσθηκε με δαπάνες του σε περίοπτη θέση του Αβάτου της Μονής Λαύρας.

Το 1930 ο Ναός αυτός με εντολή του καθεστώτος κατεδαφίστηκε και το μνημείο, άγνωστο πως, μεταφέρθηκε στον παρακείμενο Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χωρίς τη λάρνακα του Υψηλάντη και από τότε αγνοείται η τύχη της.

Το 1940 ο ναός αυτός κατ’ άλλους βομβαρδίζεται από τους Γερμανούς, κατ’ άλλους δε ανατινάζεται από τους αντιστασιακούς και το μνημείο καταπλακώνεται από τα ερείπια.

Το μνημείο αποτελούνταν από βάθρο ερυθρού γρανίτη στις δύο πλευρές του οποίου από τη μια επικολλήθηκε ανάγλυφη προσωπογραφία από λευκό μάρμαρο με εγχάρακτη επιγραφή του ονόματός του και της ιδιότητάς τους ως ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας και από την άλλη ανάγλυφη μπρούντζινη επιτύμβια επιγραφή στα αρχαία ελληνικά και στα ρωσικά. Πάνω από το βάθρο σε λευκό μάρμαρο υπήρχε γλυπτό της Αγίας πίστεως, που στο δεξί χέρι κρατούσε το Άγιο Δισκοπότηρο και στο αριστερό υπερυψωμένο μπρούτζινο σταυρό.

Το 1952 το μνημείο αυτό ανασύρθηκε από τα ερείπια με αρκετές φθορές στο σώμα του αγάλματος της Πίστεως. Από την ανάσυρσή του το μνημείο βρισκόταν στις αποθήκες του Κρατικού και Ιστορικού Μουσείου «Πιτσέρσκι Λαύρα».

Όταν η Πανελλήνια Ένωση Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης» πληροφορήθηκε την ύπαρξη του μνημείου και πιστεύοντας ότι η ανάδειξή του επιβάλλεται για ιστορικούς και πολιτιστικούς λόγους, ήρθε σε διαπραγματεύσεις με τη Διοίκηση του Μουσείου και υπόγραψε σχετική συμφωνία αναπαλαίωσης και αναστήλωσής του με δαπάνη που έφτασε στο ποσό των 8.000.000 δρχ. Που συγκεντρώθηκε από εκδηλώσεις της Ένωσης και από χορηγίες φορέων και φυσικών προσώπων.

Ας σημειωθεί ότι με ενέργειες του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών Γεωργίου Τσαλουχίδη, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε στρατιωτικό αεροπλάνο C-130 για τη μετάβαση (πτήση 33,5 ώρες) στο Κίεβο 70 ατόμων με εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης τον κ. Σουμάκη Σταύρο, Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας. Στο αεροδρόμιο του Κιέβου υποδέχθηκαν όλους ο πρέσβης κ. Πατσικάκης και ο πρόξενος κ. Οικονόμου με εκπροσώπους των εκεί ελληνικών συλλόγων.

Κατά τη διάρκεια παραμονής μας στο Κίεβο (28-29/6/1997) ήρθαμε σε επαφή με τους Έλληνες του Κιέβου και αναπτύχθηκαν πολύ ανθρώπινες σχέσεις.

Την Κυριακή 29/6/97, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, που ήταν σκεπασμένο με την Ελληνική και Ουκρανική σημαία, από τον κ. Σουμάκη Σταύρο και τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών Υποπτέραρχο ε/α. Κ. Τσαλουχίδη Γεώργιο.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Στ. Σουμάκης, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, τρεις επίσημοι Ουκρανοί και η αρχαιολόγος κ. Σβετλάνα Μαζαράτι μίλησε για το ιστορικό του επιταφίου μνημείου.

Επακολούθησε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ανακρούστηκαν οι Εθνικοί Ύμνοι Ελλάδος και Ουκρανίας, έψαλλε η χορωδία Αθηνών υπό τον χοράρχη κ. Κακουλίδη βυζαντινούς ύμνους και η χορωδία του Κιέβου τραγούδησε Ουκρανικά τραγούδια και Ελληνικά εμβατήρια. Στη συνέχεια επακολούθησε ομιλία για τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Υψηλάντη από τον στρατηγό ε.α. κ. Νικολαΐδη Νικόλαο, πρώην Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης». Στη συνέχεια χαιρετισμό στο πλήθος απηύθυνε ο νυν Πρόεδρος της Π.Ε.Π.Α. Γεώργιος Τσαλουχίδης, που ήταν και η ψυχή των εκδηλώσεων.

Μετά τη λήξη της τελετής όλοι επισκέφθηκαν τους Ναούς, τις κατακόμβες και τα μουσεία της Μονής της Λαύρας, που ιδρύθηκε το 1501 από τον μοναχό Αντώνιο, που είχε μονάσει στο Άγιο Όρος και μαζί με τον μοναχό Θεοδόσιο είναι οι κτήτορες της Αγίας Τριάδας, της παλαιότερης εκκλησίας της Λαύρας. Όλη η έκταση της Μονής της Λαύρας είναι 28.000 τ.μ.

Κατόπιν έγινε ξενάγηση στην πόλη, που τη διαρρέει ο ποταμός Δνείπερος. Το Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας, έχει περίπου 4.000.000 κατοίκους, όλη η χώρα έχει 52.000.000 κατοίκους. Το Κίεβο είναι ωραία πόλη, με πολύ πράσινο και ωραία παλιά κτίρια και πολλές εκκλησίες.

Μετά την ξενάγηση οι εκεί τρεις Ελληνικοί Σύλλογοι μας έκαναν δεξίωση με τοπικά εδέσματα και κρασία και με παρουσίαση φολκλορικών συγκροτημάτων, που χόρευαν κυρίως ελληνικούς χορούς.

Αργά το βράδυ της Κυριακής (29/6/97) επιστρέψαμε στην Αθήνα μετά από διήμερη παραμονή στο Κίεβο γεμάτοι ενθουσιασμό και πατριωτικά αισθήματα για τον εκεί Ελληνισμό που έχει διακή πόθο να μάθει την Ελληνική Γλώσσα, την Ελληνική Ιστορία, τον Ελληνικό Πολιτισμό.

1/3

Please reload

bottom of page